Terveet vuodet

Uuden sukupolven terveysmittari ennaltaehkäisevän terveyden edistämiseen

Kuinka monta tervettä vuotta haluaisit?

Livitin antama arvio terveiden vuosien määrästä ennakoi, minkä ikäiseksi todennäköisesti elät ennen sairastumista johonkin yleisimmistä elämänlaatua merkittävästi heikentävistä kansantaudeista. Jopa 80 % näistä terveyteemme vaikuttavista sairauksista on ennaltaehkäistävissä elintapojen muutoksilla. Jotta voit tehdä kestäviä ja tietoon perustuvia valintoja pysyäksesi terveenä pidempään, tarvitset terveyden nykytilan lisäksi tietoa myös tulevasta terveydestäsi.

Analysoimiemme satojen tuhansien näytteiden perusteella naiset elävät terveenä keskimäärin 78 vuotta ja miehet 74 vuotta. Elintapojen merkitys terveiden vuosien määrässä on kuitenkin merkittävä. Terveellisten ja epäterveellisten elintapojen ääripäissä ihmiset elävät keskimääräistä jopa 20 vuotta enemmän tai vähemmän, mikä voi tarkoittaa 40 vuoden eroa terveissä vuosissa.

Ikä ja terveet vuodet

Kolmekymppiset ja sitä nuoremmat

Kolmekymppisenä ja sitä ennen tekemiesi valintojen vaikutus ei välttämättä näy heti, mutta ne luovat perustan tuleville terveille vuosillesi. Terveellisten elintapojen vakiinnuttaminen jo tässä vaiheessa helpottaa terveydestäsi huolehtimista tulevaisuudessa.

40–49-vuotiaat

40 ikävuoden jälkeen saatat jo alkaa huomata merkkejä epäterveellisten elintapojen vaikutuksista. Sinun olisi hyvä tarkastella arkirutiinejasi kriittisesti ja aloittaa säännölliset terveystarkastukset. Riski useisiin elintapasairauksiin alkaa nousta suunnilleen tässä iässä, mikä voi vaikuttaa terveiden vuosiesi määrään.

50–59-vuotiaat

Viimeistään 50 ikävuoden jälkeen voivat ensimmäiset merkit terveiden vuosien määrään mahdollisesti vaikuttavista ongelmista ilmaantua. Toisille meistä se voi merkitä sairastumista ja terveiden vuosien päättymistä, mutta toisille se on muistutus siitä, että voimme vielä muuttaa tulevaisuuden terveytemme suuntaa.

60–69-vuotiaat

60 ikävuoden jälkeen perustavanlaatuisen muutoksen aikaansaaminen alkaa olla vaikeampaa, mutta näkemällä vähän vaivaa, on terve elämä mahdollista. Hyvillä elintapavalinnoilla voit vielä tässäkin iässä parantaa mahdollisuuksiasi nauttia aktiivisesta elämästä pidempään.

Yli 70-vuotiaat

Jos olet päässyt näin pitkälle ja pysynyt terveenä, todennäköisyytesi elää pitkään terveenä on korkeampi. Muista kuitenkin, että itsestäsi huolehtiminen on silti tärkeää, sillä se antaa myös lisää energiaa arkeen.

Lataa sovellus ja selvitä mikä on arvio terveistä vuosistasi

Haluatko tietää lisää terveet vuodet -arviosta ja siitä kuinka tulos lasketaan?

Katso miltä sovellus näyttää

Lataa Livit by Nightingale Health