Esidiabeteksen ei tarvitse edetä taudiksi

Tiistai, 12 marraskuu, 2019

Kansainvälisen diabetespäivän 14.11. kunniaksi tarjoamme Negen Diabetes -genomianalyysin kampanjahintaan 199€ (norm. 239€) sunnuntaihin 17.11. asti.

Viime aikoina suomalaisessa uutismediassa on julkaistu artikkeleja esidiabeteksesta. Aikuisiän sokeritaudin eli tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on maassamme voimakkaassa kasvussa, ja jo puolella miljoonalla suomalaisella on tämä sairaus1. Jokaisella heistä tauti on ennen puhkeamistaan käynyt läpi esidiabetesvaiheen.

Mikä esidiabetes?

Kattavan katsauksen esidiabetekseen antaa endokrinologi Pertti Mustajoki blogikirjoituksessaan. Esidiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka ei vielä täytä diabeteksen kriteerejä. Esidiabeetikon paastoverensokeri on poikkeavan korkea, muttei vielä riittävän korkea diabetesdiagnoosiin. Osalla esidiabeetikoista paastoverensokeri on normaali, mutta sokeriaineenvaihdunnan häiriö tulee esille ns. sokerirasituskokeessa.

Mitä hyötyä on esidiabeteksen käsitteestä, kun kyseessä ei ole sairaudeksi luokiteltava tila? Syy on sokeriaineenvaihdunnan häiriön taipumus voimistua ajan mittaan: jos elintavat eivät muutu, kehittyy suurelle osalle esidiabeetikoista varsinainen sairaus, tyypin 2 diabetes.

Esiasteen ei tarvitse edetä taudiksi

Suomessa toteutettiin vuosituhannen vaihteessa tutkimus, jossa esidiabeetikot ryhtyivät keventämään elintapojaan suhteellisen maltillisin muutoksin2. Tulos oli selvä: osallistujista, jotka toteuttivat viidestä elintapamuutoksesta ainakin neljä, yksikään ei sairastunut tyypin 2 diabetekseen tutkimusjakson aikana.

Esidiabeteksen eteneminen on siis mahdollista katkaista, kunhan toimeen ryhdytään.

Joskus kuulee sanottavan, että joku on parantunut aikuistyypin diabeteksesta muuttamalla elintapojaan. Näillä henkilöillä taipumus korkeaan paastoverensokeriin on ennallaan, mutta oikeilla toimilla tilanne pysyy hallinnassa — puhutaan hyvästä hoitotasapainosta.

Genetiikasta lisäpotkua ennaltaehkäisyyn

Genetiikka selittää merkittävän osan yksilöllisestä vaihtelusta tässäkin asiassa: jotkut meistä ovat perimänsä puolesta selkeästi muita alttiimpia sairastumaan diabetekseen. Negen tarjoaa geneettistä riskikartoitusta siksi, että oman terveyden tarkempi tuntemus auttaa parempien valintojen tekemisessä. Jos geneettisen riskin tunnistaminen saa yksilön rohkaistumaan parempiin valintoihin, olemme onnistuneet tehtävässämme.

Tutustu Negenin genomitesteihin

Viitteet

  1. Mustajoki P. Verensokeri koholla (esidiabetes). 2019 Duodecim terveyskirjasto.
  2. Tuomilehto et al. (2001) N Engl J Med 2001; 344:1343-1350. DOI: 10.1056/NEJM200105033441801

Kuva Toa Heftiba, Unsplash

Share this

Perimällä on merkittävä yhteys lihavuusriskiin, mutta kaikkea se ei kerro

Joillekin painonhallinta on helpompaa kuin toisille. Varhaislapsuuden ja aikuisiän lihavuusriskillä on merkittävä geneettinen komponentti, mutta monitekijäisten sairauksien kohdalla perimä ei määrää kenenkään kohtaloa. Oman painonhallinnan kannalta voi olla hyödyllistä tietää omat geneettiset lähtökohtansa.

Lue lisää

Black Friday lähestyy ja hinnat tippuvat sen mukaisesti

Black Friday — kenties rakastetuin kaikista myyntitiimin pikkujouluissa keksityistä juhlapäivistä.

Myös Negen tarjoaa huomattavia alennuksia alkaen perjantain keskiyöstä. Ole valmiina, sillä alehinta paljastetaan vasta keskiyönä ja tarjotaan vain sadalle ensimmäiselle.

Lue lisää

Kumppanimme kertovat — Jasmin Hamid

Jasmin Hamid teki Negenin geenitestin ja jakaa nyt kokemuksiaan.