Genomitestin tulos voi yllättää lääkärinkin

Tiistai, 15 tammikuu, 2019

Lääkäri Pippa Laukka teki Negenin genomitestin osana juontamansa Olet mitä syöt -ohjelman kuvauksia, ja tulokset yllättivät: Omien sanojensa mukaan hän oli ‘kuin puulla päähän lyöty’.

Laukan geneettinen riski tyypin 2 diabetekseen nimittäin osoittautui melkein kaksinkertaiseksi muuhun suomalaiseen naisväestöön nähden. Näin ollen hänen riskinsä on suurempi, kuin 75:llä prosentilla väestöstä.

Terveelliset elintavat ovat onneksi ehkäisseet taudin syntymisen Laukan kohdalla, mutta testitulos auttaa häntä ymmärtämään oman sukunsa sairaushistoriaa. Useampi suvun jo edesmennyt jäsen sairasti tyypin 2 diabetesta, vaikka olivatkin fyysisesti aktiivisia ja söivät normaalisti.

Arviolta 150,000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta tietämättään. Voit selvittää oman geneettisen sairausriskisi Negen diabetes -testillä, tai kattavammalla Negen 360 -testillä. Tarjoamamme analyysit yhdistävät genomianalyysin tunnettuihin elintapariskeihin ja antavat näin tarkimman mahdollisen arvion sairastumisriskistäsi.

Sivuiltamme löytyvää riskilaskuria voi käyttää maksutta myös ilman genomitestiä. Jos epäilet, että sinulla tai läheiselläsi saattaa olla tyypin 2 diabetes, suosittelemme lämpimästi myös Diabetesliiton maksutonta riskitestiä.

Share this

Negen THL:n yhteistyökumppanina mukana P5.fi-tutkimushankkeessa

THL ja Negen selvittävät perimästä saatavan riskitiedon hyödyllisyyttä oman terveyden vaalimisessa.

Lue lisää

Genomitesti on aikaisin mahdollinen tapa tunnistaa kohonnut sairastumisriski

Sairastumisriskin tunnistaminen ajoissa mahdollistaa tehokkaan ennaltaehkäisyn, mikä lisää yksilön terveitä elinvuosia ja laskee tuntuvasti terveydenhuollon kuluja. Terveydenhuoltojärjestelmän on otettava käyttöön toimivimmat työkalut kohonneen riskin tunnistamiseen.

Lue lisää

Kuluttaja saa genomitiedosta konkreettista hyötyä

Voiko saatavilla oleviin genomitesteihin luottaa? Entä saako niistä todellista hyötyä? Tässä kannanotossa pyrimme vastaamaan kattavasti molempiin kysymyksiin.

Lue lisää