Kansansairauksien ennaltaehkäisy on tuotava koko kansan ulottuville

Tiistai, 19 marraskuu, 2019

Ennaltaehkäisyn tulevaisuus on täällä nyt.

Me Negenissä olemme innolla mukana P5-projektin toteutuksessa. Olemme Markus Perolan kanssa samaa mieltä myös siitä, että kansansairauksien ennaltaehkäisy on tuotava koko kansan ulottuville. Juuri tästä syystä olemme kehittäneet palveluamme jo muutaman vuoden ajan.

Suomalainen geeniteknologiayritys Negen Oy perustettiin vuonna 2015 todettuamme, että geenitutkimuksen läpimurtojen myötä ennaltaehkäisy voidaan toteuttaa paljon aiempaa tehokkaammin. Negen on tuonut geeni- ja elintapatietoon perustuvan kansansairauksien ennaltaehkäisyyn keskittyvän palvelun markkinoille vuonna 2017. Geenitietoon perustuva sairauksien ennaltaehkäisy on siis jo jonkin aikaa ollut mahdollista kaikille.

Palvelumme on räätälöity THL yhteistyön myötä erityisesti suomalaiseen väestöön sopivaksi. Ymmärrettävään ja kansantajuiseen raportointiin on keskitytty alusta asti ja myös artikkelissa esitellyssä P5 tutkimuksessa käytettävä raportointiportaali on Negenin toteuttama.

Sairastumisriskin lisäksi olemme toteuttaneet omaan raportointiimme käypä hoito -suositukseen perustuvat hoitopolut, joiden avulla ennaltaehkäisyä voidaan ohjata yksilöllisesti geeni- ja elintapatietoon perustuen.

Testimme ovat jo käytössä terveydenhuollossa mm. Terveystalossa ja Heltissä ja lisää yhteistyösopimuksia solmitaan jatkuvasti. Aikaisin mahdollinen tapa ennaltaehkäistä diabetes, sepelvaltimotauti ja laskimoveritulppa on myös jokaisen kuluttajan ulottuvilla suoraan kauttamme.

Viime aikoina geenitestien ympärillä on ollut mediassa huomattavan paljon uutisointia. Esimerkiksi YLE toi esiin geenitestaukseen liittyviä ongelmia ja epäkohtia jutussaan 12.11.2019.

On selvää, että genetiikan alallakin toimii yrityksiä, joiden toiminta ei kestä tarkempaa tutkimista tieteellisten tai eettisten näkökohtien puolesta. Tästä syystä myös meidän mielestämme on tärkeää, että epäkohtia tuodaan myös mediassa esiin.
Terveydenhuollon ja kansanterveyden näkökulmasta on kuitenkin harmillista, että toimittajat ovat tässä yhteydessä onnistuneet niputtamaan kaikki geenitestit yhteen ja vetävät näin “viemäristä alas” myös toimijoita, joiden palvelu perustuu vankkaan tutkimusnäyttöön ja joiden toiminta on vakaalla eettisellä pohjalla.

Kertoisimme mielellämme mediassa myös geenitiedon mahdollisuuksista terveyden edistämisessä, niin julkisella puolella kuin yksityssektorillakin. MTV Huomenta Suomessa asia oli esillä 13.11.2019 näistä molemmista näkökulmista ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin liittyen.

Me haluamme tuoda tehokkaan ja yksilöllisen ennaltaehkäisyn kaikkien ulottuville.
Annamme mielellämme lisätietoa genetiikan mahdollisuuksista terveydenhuollossa, sekä palvelustamme yleisesti.

Kirsi Auro
Toimitusjohtaja
Negen Oy

Negen — Jotta eläisit terveenä pidempään.

Kuva Benjamin Wong, Unsplash

Share this

Perimällä on merkittävä yhteys lihavuusriskiin, mutta kaikkea se ei kerro

Joillekin painonhallinta on helpompaa kuin toisille. Varhaislapsuuden ja aikuisiän lihavuusriskillä on merkittävä geneettinen komponentti, mutta monitekijäisten sairauksien kohdalla perimä ei määrää kenenkään kohtaloa. Oman painonhallinnan kannalta voi olla hyödyllistä tietää omat geneettiset lähtökohtansa.

Lue lisää

Black Friday lähestyy ja hinnat tippuvat sen mukaisesti

Black Friday — kenties rakastetuin kaikista myyntitiimin pikkujouluissa keksityistä juhlapäivistä.

Myös Negen tarjoaa huomattavia alennuksia alkaen perjantain keskiyöstä. Ole valmiina, sillä alehinta paljastetaan vasta keskiyönä ja tarjotaan vain sadalle ensimmäiselle.

Lue lisää

Kumppanimme kertovat — Jasmin Hamid

Jasmin Hamid teki Negenin geenitestin ja jakaa nyt kokemuksiaan.