Kehon rasvaprosentti on tärkeämpi kuin lihaskunto sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen riskin kannalta

Perjantai, 1 helmikuu, 2019

Kehon rasvaprosentti on lihaskuntoa tärkeämpi tekijä sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin kannalta, selviää tuoreesta THL:n ja Oulun yliopiston tutkimuksesta.

Tutkimusprofessori Markus Perola ja yleislääketieteen professori Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi johtivat tutkimusta, jonka tavoitteena oli selvittää, mikä on rasvaprosentin ja toisaalta lihaskunnon merkitys tunnetuille sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöille, toisistaan itsenäisinä muuttujina.

Tutkimuksessa Sodankylän Jääkäriprikaatin varusmiehiltä otettiin verinäyte palvelukseen astuessa ja toinen näyte kuusi, yhdeksän tai kaksitoista kuukautta myöhemmin. Tutkimuksessa huomioitiin yksilölliset elintapatekijät, kuten tupakointi, paino palveluksen alkaessa sekä tutkittavan ikä. Toisaalta varusmiesten tutkimisessa on se etu, että tutkittavien elinympäristö pysyy kaikille jotakuinkin samana koko tutkimuksen ajan.

Tutkimustulokset osoittavat, että kehon rasvaprosentin lasku on vahvemmin yhteydessä suotuisiin muutoksiin riskitekijöissä (esimerkiksi kolesterolitasoissa), kuin lihaskunnon kasvu. Suurin osa lihaskunnon kasvun aikaansaamista positiivisista muutoksista sairausriskin kannalta selittyivät tutkimuksessa samanaikaisella rasvaprosentin laskulla. Varusmiehissä havaitut kehon rasvaprosentin muutoksen vaikutukset toistuivat myös 7-vuoden seurannan jälkeen suomalaisessa FINRISK-väestöaineiston alaotoksessa.

Kehon rasvaprosentin madaltamisen tulisi siis olla ensisijaisempi toimenpide sairastumisriskin laskemiseksi, mutta liikunnallisen elämän monia muita hyviä terveysvaikutuksia ei pidä unohtaa.

Negenin maksuton riskilaskuri näyttää, miten kehon painoindeksi (muiden muuttujien ohella) vaikuttaa sepelvaltimotaudin ja tyypin 2 diabeksen sairastumisriskiin. Vertailemalla eri arvoja voit löytää ne elintapamuutokset, jotka ovat sinulle mielekkäimmät, ja joista saat tutkitusti suurimman hyödyn.

Lue THL:n uutisjuttu tämän linkin takaa.

Share this

Negenin organisaatio muuttuu

Negenin organisaatio muuttuu. Myyntipäällikkö Tomi Laitinen on siirtynyt muihin tehtäviin yrityksen ulkopuolelle; kiitämme Tomia yhteisistä vuosista ja kaikista merkkipaaluista, jotka olemme yhdessä saavuttaneet. Negen ei olisi sitä, mitä se on tänään, ilman Tomin panosta.
 
Antti-Pekka Syvälahti on aloittanut Negenin myyntijohtajana alkuvuodesta 2019. AP on toiminut aikaisemmin mm. Silmäasema Oyj:n myyntijohtajana vastaten yritysmyynnistä- ja kumppanuuksista, konsernin asiakaspalvelusta sekä verkkokaupasta.

Negen mukana HIMSS Europe 2019 -tapahtumassa

Digitaalisen terveyden ykköstapahtuma HIMSS Europe järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa, 11.-13.6. Helsingin Messukeskukseen odotetaan saapuvan tuhansia edustajia ministeriöistä, sairaaloista ja terveysteknologiayrityksistä ympäri maailmaa.

Lue lisää

Negenin geenitestit osaksi Terveystalon palveluita

Suomen suurin terveyspalveluyritys Terveystalo jatkaa edelläkävijänä ottamalla ensimmäisenä käyttöön Negenin analyysit sairastumisriskin selvittämiseksi.

Lue lisää