Ratiopharm Oy ottaa Negenin genomitestit osaksi työterveydenhuoltoaan

Torstai, 24 tammikuu, 2019

“Olemme toimineet Negenin kanssa yhteistyössä kesästä 2018, joten päätös ottaa heidän genomianalyysinsä osaksi työterveydenhuoltoa oli luonteva. Nyt kaikki voivat halutessaan selvittää todellisen sairastumisriskinsä oikea-aikaisesti, ja ryhtyä ajoissa toimenpiteisiin,” kuvaa toimitusjohtaja Tommie Jern.

 
Ratiopharm Oy on aina halunnut tarjota parasta mahdollista työterveydenhuoltoa, mutta työkaluja ennaltaehkäisyn ja hoidon yksilöllistämiseen ei ole aikaisemmin ollut saatavilla. Työhyvinvointia tukevat palvelut ovat olleet kattavia, mutta tarjottuja ratkaisuja ei ole voitu kohdentaa tarkasti työntekijän yksilöllisen sairastumisriskin mukaan.
 
“Negenin tuottama tieto geneettisestä sairastumisriskistä tuo työterveydenhuoltoon siitä toistaiseksi puuttuneen palasen”, kertoo Jern, “nimittäin mahdollisuuden tunnistaa tarkasti ja ajoissa kohonnut sairastumisriski, ja siten kohdentaa voimavarat oikein. Lisäksi tarkka tieto sairastumisriskistä voi motivoida henkilöä oma-aloitteisiin toimiin terveytensä hyväksi.”
 
Geneettisen riskin tiedostaminen tuo kestävää motivaatiota elintapamuutokseen. Suomessa käynnissä olevaan GeneRISK-tutkimukseen osallistuneista 89 prosenttia ilmoittaa, että riskitieto motivoi heitä pitämään parempaa huolta terveydestään. Tämä on erittäin merkittävä tulos, sillä maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 80 prosenttia sepelvaltimotaudeista ja 90 prosenttia tyypin 2 diabetestapauksista voitaisiin ennaltaehkäistä kokonaan. Tietty osa sairastumisista tapahtuu terveellisistä elintavoista huolimatta, mutta kukin voi elintavoillaan vaikuttaa merkittävästi sairastumisriskiinsä.
 
Ennaltaehkäisy on kaikkien etu — sairauspoissaolot vähenevät ja työterveyshuollon kustannukset pysyvät kurissa. Viime kädessä kyse on terveiden elinvuosien lisäämisestä oikea-aikaisella toiminnalla.

Share this

Negen THL:n yhteistyökumppanina mukana P5.fi-tutkimushankkeessa

THL ja Negen selvittävät perimästä saatavan riskitiedon hyödyllisyyttä oman terveyden vaalimisessa.

Lue lisää

Genomitesti on aikaisin mahdollinen tapa tunnistaa kohonnut sairastumisriski

Sairastumisriskin tunnistaminen ajoissa mahdollistaa tehokkaan ennaltaehkäisyn, mikä lisää yksilön terveitä elinvuosia ja laskee tuntuvasti terveydenhuollon kuluja. Terveydenhuoltojärjestelmän on otettava käyttöön toimivimmat työkalut kohonneen riskin tunnistamiseen.

Lue lisää

Kuluttaja saa genomitiedosta konkreettista hyötyä

Voiko saatavilla oleviin genomitesteihin luottaa? Entä saako niistä todellista hyötyä? Tässä kannanotossa pyrimme vastaamaan kattavasti molempiin kysymyksiin.

Lue lisää