Suomessa tehdään kansanterveyden historiaa

Maanantai, 24 syyskuu, 2018

Suomessa tehdään kansanterveyden historiaa. Savonlinnan kaupunki kokeilee ensimmäisenä maailmassa kokonaisvaltaista ratkaisua yksilöllisen terveyden seurantaan, jossa yhdistetään menetelmiä DNA-testauksen, sensoriteknologian ja tekoälyn alueilta. Negenin geenitestit ovat osa ratkaisua, joka tulee viitoittamaan tietä tulevaisuuden terveydenhoidolle.

eLive.care-ratkaisu tuottaa laaja-alaisen ja lääketieteellisesti vaikuttavan kokonaiskuvan yksilön terveydentilasta, mikä mahdollistaa toimet yksilöllisten terveysriskien minimoimiseen ja jopa sairauksien ehkäisemiseen. eLive Ecosystem Oy:n toimittama palvelu on edennyt loppukäyttäjätestaukseen, jossa arvioidaan käytetyn laitteiston mittauskykyä ja -tarkkuutta sekä sen käytettävyyttä. Osallistujat ovat vapaaehtoisia Savonlinnan kaupungin työntekijöitä.

Pilottitestauksessa seurataan yksilöllistä riskiä sairastua sellaisiin kroonisiin sairauksiin, jotka yleisimmin heikentävät suomalaisten toimintakykyä, ja jotka aiheuttavat yli puolet kaikista kuolemista Suomessa. Palettiin kuuluvat mm. sepelvaltimotauti, vaskulaarinen dementia, tyypin 2 diabetes ja uniapnea. Automatisoidun lääketieteellisen riskianalyysin avulla voidaan oleellisesti kohottaa elämänlaatua, kotoa käsin.

Ratkaisussa käytetty DNA-testaus tehdään Negenin kehittämällä ja toimittamalla menetelmällä. Yhdistämällä perinteisiin riskitekijöihin tieto yksilön geneettisestä sairastumisriskistä saadaan aikaisempaa tarkempi kokonaiskuva terveydentilasta. Yksilöllisen riskin tiedostaminen on hyvinkin voimaannuttava asia: Suomalainen GeneRISK-tutkimus on jo osoittanut, että genomitieto parantaa selvästi yksilön mahdollisuuksia onnistua tupakoinnin lopettamisessa ja laihdutustavoitteen saavuttamisessa. Tarjoamalla yksilölle ajoissa henkilökohtainen riskiarvio, sekä tarvittava tuki elintapamuutokseen, voidaan tyypin 2 diabeteksen ja sepelvaltimotautiin sairastumisista jopa 80 prosenttia välttää kokonaan. Loppujenkin osalta sairastumista voidaan lykätä 5-20 vuodella.

Laitteiston testauksessa ei kerätä henkilötietoja, eikä anturidataa yhdistetä henkilöihin. Pilotoinnin ja kliinisen testauksen odotetaan kestävän 6-12 kuukautta. Jäämme innolla odottamaan pilottitestin valmistumista!

Share this

Negen mukana I Love Me -messuilla Helsingin messukeskuksessa

I love me -messut kokoaa yhteen tulevan kauden hius- ja meikkityylit, muodin kuumimmat trendit, koru- ja kellomaailman viimeisimmät tuulet sekä uusimmat kauneuden ja terveydenhoitotuotteet ja -palvelut.
Tule tutustumaan Negen genomianalyyseihin ja kuuntelemaan luentoa ja paneelikeskustelua, jossa pohditaan geenitestien hyödyllisyyttä terveyden ylläpitämisessä.

Lue lisää

Geenitestit laajentavat apteekkipalveluita ennakoivaan terveydenhoitoon

Tamro on aloittanut suomalaisen Negen Oy:n geenitestien apteekkimyynnin pilotoinnin. Yhteistyö on esimerkki uudenlaisista, ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon tähtäävistä apteekkipalveluista, joita Tamro edistää yhdessä apteekkareiden ja kumppaneiden kanssa.

Lue lisää

Suo­ma­lai­set us­ko­vat pe­ri­mäs­tä saa­ta­van ter­veys­tie­don hyö­dyl­li­syy­teen

Tutkimuksen vastaajista vain viisi prosenttia ilmoitti, että heillä on omasta mielestään täysin riittävät tiedot geenitesteistä. Sitä vastoin 43 prosenttia vastaajista koki, ettei heillä ole lähimainkaan riittävästi tietoa aiheesta. Tämä siitä huolimatta, että vastaajien tietämystaso oli itse asiassa keskimäärin varsin hyvä.

Lue koko uutinen