Terveyden edelläkävijä Heltti alkaa tarjota suomalaisen Negenin geenitestejä

Perjantai, 26 tammikuu, 2018

Tulevaisuudessa geenitestit ovat yhtä arkipäiväisiä kuin mitkä tahansa laboratoriotestit.

Terveysyritys Heltti ottaa ensimmäisenä toimijana Suomessa laajan geneettisten riskien testauksen osaksi asiakkaiden hoitopolkua kansansairauksien riskin arvioinnissa ja ennaltaehkäisyssä geeniteknologiayritys Negenin kanssa. Yhdessä yritykset tarjoavat sekä eettistä, vaikuttavaa että tietoturvallista tietoa, tukea ja hoitoa Heltin jäsenille kansansairauksien voittamiseksi.

Monitekijäisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen, syntyyn vaikuttavat elintapojen lisäksi useat eri geenit. Negenin geenianalyysi kattaa poikkeuksellisen laajasti kuhunkin sairauteen vaikuttavia geenimuotoja. Analyysissä testataan taipumus sepelvaltimotautiin, ylipainoon, tyyppien 1 ja 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä harvinaisten perinnöllisten sairauksien kantajuus ja lääkeaineiden sopivuus. Testissä arvioidaan sekä geneettiset riskit että elintavat. Riskin arviointi perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansalliseen FINRISKI-tutkimukseen.

"Heltin tavoite on lisätä jäseniemme eli asiakasyritystemme työntekijöiden terveitä elinvuosia. Mitä aikaisemmin tunnistamme geneettiset sairausriskit, sitä paremmin voimme ennaltaehkäistä sairauden puhkeamista. Uskon, että tulevaisuudessa geenitestit ovat yhtä arkipäiväisiä kuin mitkä tahansa laboratoriotestit. Pystymme auttamaan ihmisiä entistä yksilöllisemmin, kun meillä on apuna tutkittua tietoa ihmisen perimästä. Siihen kun lisätään tavanomaiset testit ja tutkimukset sekä tietoa ihmisen elintavoista, unesta ja aktiivisuudesta, meillä on kattava näkymä päätöksenteon tueksi", sanoo Heltin lääketieteellisestä toiminnasta vastaava lääketieteen tohtori ja työterveyden ravistelija Jukka Pitkänen.

"Haluamme ennaltaehkäistä kansansairauksia tunnistamalla ne varhain. Tavoitteenamme on jalkauttaa genetiikan tieteellisten tutkimusten löydökset ymmärrettävästi terveydenhuollon ammattilaisten ja ihmisten henkilökohtaisten terveysvalintojen päätöksenteon tueksi. Tähän asti Suomessa on testattu lähinnä jo valmiiksi sairaita ihmisiä. Kun sairausriskien testaus laajennetaan terveisiin ihmisiin, Negenin tarjoama tieto antaa mahdollisuuden kansantautien vaikuttavaan ennaltaehkäisyyn. Valituissa riskiprofiloinneissa tarkastellaan vain sellaisia sairauksia, joissa 80 % sairastumisista on vältettävissä ennaltaehkäisyn keinoin ja joihin on olemassa oleva tehokas hoito", sanoo Negenin lääketieteellinen johtaja, geenitutkija Kirsi Auro.

"Geenitestien maine ei ole välttämättä paras mahdollinen. Markkinoilla on monenlaista testiä ja tekijää, usein ulkomailla. Lisäksi moni saattaa pelätä testien tuloksia, varsinkin jos jää yksin niiden kanssa. Heltin mallissa tulokset käydään jäsenen suostumuksella hoitohenkilökuntamme kanssa läpi ja hänelle tarjotaan tarvittaessa yksilöllistetty hoitopolku ja tukea elintapamuutoksissa. Koska Negen ja Heltti ovat suomalaisia yrityksiä, geenitestien tiedot pysyvät Suomessa tietoturvallisesti", Jukka Pitkänen jatkaa.

Negenin geenianalyysit tehdään sylkinäytteestä. Asiakas tilaa näytteenottopaketin kotiin ja tekee elintapakyselyn tietokoneella tai älypuhelimella. Tulokset saapuvat kuukauden kuluessa. Negenin kattavin 360-paketti maksaa normaalisti 349 euroa, mutta Heltin jäsenet saavat sen alennetulla jäsenhinnalla. Testi on täysin vapaaehtoinen lisäpalvelu ja sen voivat ostaa yksittäiset Heltin jäsenet tai asiakasyritys henkilöstölleen.

Ottamalla geenitestit tuotevalikoimaan Heltti jatkaa terveydenhoitoalan ravistelua. Toinen esimerkki on viime vuonna julkistettu etähoidon 76 prosentin osuus kaikista Heltin hoitotapahtumista.

Lisätietoja:
Jukka Pitkänen, työterveyden ravistelija, lääketieteen tohtori, työterveyshuollon erikoislääkäri, Heltti, jukka.pitkanen@heltti.fi, puh. 040 657 9799
Kirsi Auro, lääketieteellinen johtaja, geenitutkija, kirsi.auro@negen.fi, puh. 040 4200 565

Heltti Oy on suomalainen vuonna 2013 perustettu terveysalaa uudistava terveysyritys. Heltti tarjoaa työterveys-, sairaudenhoito- ja hyvinvointipalveluita kiinteällä kuukausimaksulla. Hoidamme keskimäärin 76 % työterveysasioista etänä älyteknologiaa hyödyntäen ja panostamme ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon. Etänä palvelemme koko Suomessa ja Helttilä-työterveysasemia on Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Oulussa. www.heltti.fi

Negen on suomalainen geneetikkojen ja lääkärien perustama genetiikan teknologiayritys, jonka missio on pitää ihmiset terveinä. Ensiluokkaisella geneettisellä profiloinnilla voidaan ennaltaehkäistä kansansairauksia, yksilöllistää terveydenhoito ja tukea päätöksentekijöitä resurssien kohdentamiseen oikea-aikaisesti ja vaikuttavasti. - Health is in Our DNA - www.negen.fi

Share this

Suo­ma­lai­set us­ko­vat pe­ri­mäs­tä saa­ta­van ter­veys­tie­don hyö­dyl­li­syy­teen

Tutkimuksen vastaajista vain viisi prosenttia ilmoitti, että heillä on omasta mielestään täysin riittävät tiedot geenitesteistä. Sitä vastoin 43 prosenttia vastaajista koki, ettei heillä ole lähimainkaan riittävästi tietoa aiheesta. Tämä siitä huolimatta, että vastaajien tietämystaso oli itse asiassa keskimäärin varsin hyvä.

Lue koko uutinen

Geneettinen tieto terveyden tukena

HS pääkirjoitus 15.4.2018
"Terveyserojen kaventaminen on myös sote-uudistuksen keskeinen tavoite. Yksi keino tavoitteen edistämiseksi on lisätä panostuksia sairauksien ennaltaehkäisyyn. Vaikka elintavat ovat viime kädessä jokaisen omalla vastuulla, terveellisten elintapojen edistämiseen käytetyt eurot eivät mene hukkaan.

Terveydenhuollossa tarvitaan tehokkaampia keinoja riskiryhmien tunnistamiseen sekä sydänsairauksien ja muiden kroonisten sairauksien parempaan seurantaan."

Lue lisää

Monella kansantaudilla on perinnöllinen tausta – Haluaisitko tietää oman perimäsi riskit?

Amerikkalainen filmitähti Angelina Jolie poistatti terveet rintansa vuonna 2013 saatuaan tietää, että hänellä on 87 prosentin riski sairastua rintasyöpään. Kaksi vuotta myöhemmin hän poistatti myös munasarjansa, sillä hänellä oli 50 prosentin riski sairastua munasarjasyöpään.

Suomalaiset tutkijat haluavat nyt selvittää, olisiko meille suomalaisille hyötyä siitä, että saisimme tietää perimämme muodostamasta sairastumisriskistä.

Lue koko artikkeli